Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس مازندران ـ زهرا طاهری‌پرکوهی| معمولا همه آب را خاموش‌کننده آتش می‌شناسند ولی نزدیکی مرکز استان چشمه‌ای وجود دارد که به محض روشن کردن کبریت بالای چشمه، شروع به شعله‌ور شدن می‌کند.

 اگر گذرتان به روستای اردشیر محله ساری بیفتد، حتماً سراغ چاه آبی که از آن آتش خارج می‌شود را از اهالی روستا بگیرید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته در کنار خبرهایی مبنی بر چشمه آب و آتش، خبرهایی مبنی بر مشتعل شدن چشمه عجیب در ساری دست به دست می‌چرخد و صحبت از در معرض نابودی بدون بهره‌برداری از انرژی آن است.

این خبر را پیگیری کردیم، ماجرا از این قرار بوده که ساکنان روستای اردشیرمحله ساری برای تأمین آب کشاورزی در سال ۱۳۴۵ چاه نیمه‌عمیقی را حفر کردند و در یک نقطه متوجه شدند آتش از ته چاه بیرون می‌آید و به همین علت از این چاه بهره‌برداری نکردند.

روستای اردشیر محله در بخش مرکزی شهرستان ساری واقع شده است. این روستا در طول جغرافیایی ۵۳ درجه و هفت دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۳۸ دقیقه قرار گرفته است.

روستای اردشیر محله ساری از سمت شمال به روستای ولشکلا٬ از جنوب به معلم‌کلا سفلی٬ از شرق به زمین‌های کشاورزی روستای ولشکلا و از غرب به رودخانه تجن محدود می‌شود.

این روستا در شمال شـرق به شهرستان ساری واقع شده است و فاصله روستا با شهر ساری هشت کیلومتر است.

در این روستا آبی از چاه استحصال می‌شود که به محض روشن کردن کبریت بر روی آب بلافاصله آتش از آب جاری شعله‌ور می‌شود. 

با پیگیری کارشناسان مشخص شد که وجود گاز در این چاه باعث ایجاد اشتعال می‌شود ولی با گذشت بیش از ۵۰ سال از کشف این میدان گازی کوچک اما تدبیری برای استفاده از این منبع اندیشیده نشده به همین دلیل پیگیری این خبر توسط خبرگزاری فارس مازندران در دستور کار قرار گرفت. 

*منبع گاز این چشمه؛ گاز مردابی است

ابتدا با توجه به اهمیت بحث انرژی و آیا اینکه امکان استحصال از آن وجود دارد به سراغ رضا باقری رئیس اداره بهره‌برداری شرکت گاز مازندران رفتیم که در این‌باره در گفت‌وگو با فارس، می‌گوید: با توجه به بررسی‌های به عمل آمده از این چشمه، خاصیت آتش این چشمه از گاز متان یا همان گاز مردابی است.

وی با بیان اینکه شرکت گاز با گاز طبیعی سر وکار دارد، افزود: خاصیت این چشمه براثر فعل و انفعالات در گذر زمان به وجود آمده و حجم گاز آن نیز در حد مختصر بوده است.

رئیس اداره بهره‌برداری شرکت گاز مازندران خاطرنشان کرد: معمولا استحصال گازهای مردابی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

 

* تجزیه موادآلی در مرداب؛ منشا گازهای مردابی

صحبت از گاز مردابی شد به همین دلیل برای ما این سوال را در ذهن به وجود آورد که دقیقا منشا این گاز کجاست به همین دلیل همایون خوشروان در گفت‌وگو با فارس، می‌گوید:  این نوع چشمه‌ها که عموما چشمه‌های کم‌عمق هستند آغشته به گازهای متان هستند که معمولا در مناطقی که مخروط افکنه مرداب وجود داشته باشد، وقتی که رسوبات روی این مرداب‌های قدیمی را می‌پوشانند تجزیه مواد آلی در این مرداب‌ها وجود دارد که منجر به تولید گاز متان می‌شود.

وی اضافه می‌کند: این گاز متان وقتی که چاهی در منطقه احداث شده و یا آبی از بستر منطقه خارج می‌شود همراه با این گازها متصاعد شده و  با روشن شدن کبریت شعله‌ور می‌شود.

این پژوهشگر با اعلام اینکه در حال حاضر در خلیج گرگان نیز همین وضعیت را داریم، بیان می‌کند:  در کانال چپقلی آشوراده درحال حاضر گاز متان دراثر تجزیه مواد آلی که از بستر خلیج گرگان متصاعد می‌شود.

خوشروان اظهار می‌کند: در مناطق سردخیز و قطبی اصطلاحا وقتی گیاهان زیر تله یخ قرار می‌گیرند تجزیه آنها باعث تولید گاز متان تولید و گاز متان در زیر لایه‌های یخ انباشت می‌شود وقتی که یخ شکسته شده، گاز متان متصاعد می‌شود و با کوچک‌ترین حرارتی این گاز شروع به اشتعال می‌کند.

* اجرای طرح گردشگری در چشمه آب و آتش در مرحله بررسی

اینکه چشمه‌ای با توجه به خاصیت آب با کبریتی شعله‌ور شود موضوعی عجیب است و برای هر فردی جالب است، چنین چشمه‌ای را از نزدیک مشاهده کند ولی شرایط منطقه به‌گونه‌ای است هیچ تمهیداتی از لحاظ گردشگری در منطقه اندیشیده نشده به همین دلیل برای پیگیری برای اجرای طرح‌های گردشگری در منطقه به سراغ سیف‌الله فرزانه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران رفتیم که وی در گفت‌وگو با فارس می‌گوید: با توجه به ظرفیت گردشگری چشمه  به اداره گردشگری ساری و معاون گردشگری اداره کل ماموریت دادیم که بحث استفاده از ظرفیت چشمه آب و آتش را در دستور کار قرار دهند.

وی با تاکید بر اینکه استفاده از ظرفیت‌های گردشگری در مناطق مختلف مازندران مورد تاکید است، خاطرنشان می‌کند: برای اجرای طرح‌های گردشگری ابتدا باید متولی مشخص شود تا بحث ورود سرمایه‌گذار در دستور کار قرار گیرد.

 

به گزارش فارس، امیرعلی رزاقی عکاس خبرگزاری فارس در ۶ تیرماه سال ۹۲ این چشمه را در قالب گزارش تصویری معرفی کرده بود و با توجه به وجود نمونه‌های که در دنیا وجود دارد که از این قابلیت به عنوان ظرفیت گردشگری استفاده می‌شود، مسؤولان استان نیز گوشه چشمی به این چشمه داشته باشند تا از مهجوریت بیرون بیاید.

 

 

 

 

انتهای پیام/۸۶۰۳۴/ج/م

منبع: فارس

کلیدواژه: همین دلیل بهره برداری گاز متان آب و آتش شعله ور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۳۷۵۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اردیبهشت زمان سفر سرزمین لاله های سر به زیر

همشهری- مهدیه تقوی راد: اگر برای تماشای لاله‌های منطقه حفاظت‌شده گلستان کوه خوانسار دیر بجنبید و بعد از پایان اردیبهشت به این منطقه سفر کنید، دیگر هیچ لاله‌ای را نمی‌بینید ، اما نگران نباشید،‌خوانسار اینقدر اماکن و جاهای دیدنی دارد که دست خالی از این شهر کوهستانی بر نمی گردید.

موقعیت: استان اصفهان، ۱۵کیلومتری جنوب شهرستان خوانسار، روستای دره بید

فاصله با تهران: ۳۹۵کیلومتر

چطور برویم: مسیر آزادراه خلیج‌فارس و آزادراه امیرکبیر را ادامه دهید بعد از گذشتن از آزادراه کاشان – گلپایگان به سمت خوانسار حرکت کنید.

دیدنی‌های اطراف دشت: مسجدجامع خوانسار، خانه حبیبی‌ها، ‌غار و کوه هیکل، ‌آسیاب آبی خوانسار، بقعه بابا عدنان، امامزاده شاهزاده احمد

امکانات: نمازخانه، سرویس بهداشتی، پارکینگ

امکان کمپ زدن: ندارد

پوشش گیاهی: لاله‌های واژگون، موسیر، گزانگبین، باریجه و انواع دیگری از گیاهان مرتعی، گز علفی، ریواس، کنگر، مرزنجوش، آویشن، گون

معرفی: منطقه حفاظت شده گلستان کوه یکی از باارزش‌ترین گیاهان بومی ایران یعنی لاله واژگون را در خود جای داده است. این منطقه با وجود قرارگیری در کویر مرکزی ایران دارای اقلیمی کوهستانی است و آب و هوای خنکی دارد.

جشن لاله‌های سر به زیر

هر سال در فصل شکفتن لاله‌ها، جشنواره‌ای در این منطقه برگزار می‌شود و مردم محلی با سورنازنی، چوب‌بازی و برپایی بازارچه صنایع‌دستی شکفتن لاله‌های واژگون را جشن می‌گیرند. این گلها در میان بوته‌های گزانگبین و حتی روی صخره‌ها می‌رویند و برخی از گل‌های این منطقه خاصیت دارویی هم دارند. بهترین زمان بازدید از این منطقه از فروردین‌ماه تا اواسط خردادماه است. در این منطقه جانوران کمیابی مثل خرس سیاه، گرگ، شغال، تشی (نوعی جونده با بدن پوشیده از خار)، سمور، سنجاب، گراز وحشی، قوچ و میش هم زندگی می‌کنند. خانه تاریخی ابهری‌ها هم یکی دیگر از دیدنی‌های خوانسار است که توسط «حاج سیدمحمدباقر ابهری» بیش از ۲۰۰سال قبل در زمینی ۸۰۰متری ساخته شده است و به‌تازگی مورد بازسازی قرار گرفته است. این خانه یادگاری به‌جای مانده از دوران قاجار بوده و معماری آن، نقاشی‌ها و گچبری‌هایش به خوبی معرف سبک آن دوران است.

تماشای جاذبه‌ها

پارک جنگلی سرچشمه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی خوانسار است. در وسط این پارک حوضچه‌های زیادی وجود دارد که آب آنها از چشمه‌های موجود در «کوه سیل» سرازیر می‌شود. چشمه‌های متعدد این پارک شامل «چشمه مرزنگوش»، «چشمه شترخون»، و «چشمه پیر» می‌شود. این چشمه‌ها، آب خنک و گوارایی دارند؛ به‌طوری که مردم هم از آب آنها می‌نوشند، هم مقداری با خود به خانه می‌برند. سکوهایی هم برای نشستن مردم در این پارک تعبیه شده است. تپه آریایی‌ها، در روستای رحمت‌آباد در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال‌شرق خوانسار نیز یادگاری از زمان آریایی‌هاست که در گذشته غارهایی در دل این تپه قرار داشته که این تپه‌ها را از زیر به هم متصل می‌کرده و محل زندگی بوده است. هنوز هم آثاری از درهای سنگی در این تپه مشاهده می‌شود. ساختمان‌های خشتی که در چند طبقه بالای غارها از دامنه تا قله بنا شده‌اند، شکل خاصی به تپه داده‌ و آن را خاص و منحصربه‌فرد کرده‌اند.

اماکن تاریخی

-مقبره بابا پیر:‌در پارک سرچشمه خوانسار قرار دارد و متعلق به شیخ ابا عدنان قریشی، یکی از عرفای بزرگ قرن هفتم هجری است. این مقبره در دوره صفویه، روی چشمه‌ای به همین نام ساخته شده است و مورد احترام اهالی خوانسار قرار دارد.

خانه حبیبی‌ها : این خانه با سر در باشکوه و معماری بسیار زیبا و کم‌نظیرش، توجه هر بیننده یا صاحب ذوق و هنری را به خود جلب می‌کند. هر ساله در ایام محرم، مراسم عزای حسینی در این خانه تاریخی و باشکوه برگزار می‌شود و به همین دلیل این خانه با نام حسینیه حبیبی‌ها میان مردم شهرت دارد.

مدرسه مریم ‌بیگم صفوی: به حوزه علمیه آیت ‌الله علوی نیز مشهور است، قدیمی ‌ترین مدرسه خوانسار است که در زمان صفویه توسط مریم بیگم شاهزاده صفوی بنا شده است. در سال ۱۱۰۶ هـ. ق همزمان با سلطنت شاه‌ سلیمان صفوی و به‌ دستور مریم ‌بیگم صفوی ساخته شده است. دو لوح سنگی حاوی کتیبه از مدرسه قدیمی و کتیبه سردر مدرسه در موزه ایران باستان نگهداری می ‌شود.

کد خبر 847740 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سفر - گردشگری خبر مهم خانواده

دیگر خبرها

  • پرواز بمب افکن‌های روسی در نزدیکی مرز آمریکا
  •  توسعه گردشگری با مشارکت مردم میسر می‌شود
  • چشمه اصلی آبگرم معدنی «موییل» در ارتفاعات دامنه کوه سبلان
  • پرواز بمب افکن های روسی در نزدیکی مرز آمریکا
  • تمام جاده‌های اصلی و فرعی استان ایلام باز است
  • جلوه گری بهار در طبیعت سراب گیان نهاوند + فیلم
  • از کوره‌های آتشین تا نوک تیز؛ مدادها چگونه ساخته می‌شوند؟
  • مرکز مازندران بر مدار توسعه گردشگری قرار گرفت
  • اردیبهشت زمان سفر سرزمین لاله های سر به زیر
  • شورای راهبردی توسعه گردشگری در ساری شکل گرفت