Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، اگر به شهر‌های ترکمن نشین گلستان سفر کنید و قصد خرید سوغاتی داشته باشید حتما توجه تان به قابلمه‌های نیم دایره‌ای شکل جلب می‌شود.

قابلمه‌هایی که نامشان "قازان" است و از گذشته‌های دور مورد استفاده اقوام ترکمن بوده است.

گرچه روز به روز به مدل‌ها و جنس‌های مختلف قابلمه‌های بازار اضافه می‌شود، اما ترکمن‌های گلستان همچنان برای پخت غذا‌های سنتی از قازان استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ساخت و تولید قازان از گذشته‌های دور به دست خود ترکمن‌ها انجام می‌شده و حالا مدتی است رونق چند برابری گرفته است.
اقای محمد خرمالی یکی از افرادی است که در روستای کاکای گنبدکاووس و در گوشه‌ای از حیاط خانه اش مشغول به ساخت قازان است.

گرمای آتش، مقداری فلز و ماسه و خاک، مواد اولیه کار در این کارگاه هستند.

مراحل ساخت قازان شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد، اما ظرافت و پیچیدگی‌های خاص خود را دارد.

خرمالی در رابطه با نحوه ساخت قازان می‌گوید: در مرحله اول ماسه‌ها الک می‌شود و در قالب بند ریخته می‌شود تا قالب آماده می‌شود، در مرحله دوم آلومینیوم در دل آتش ذوب می‌شود و سپس در قالب ریخته می‌شود، در نهایت پس از سرد شدن، قازان آماده شده از قالب و از دل ماسه‌های فشرده شده خارج می‌شود. روزانه ۶۰ الی ۷۰ قازان کوچک و بزرگ در کارگاه اقای خرمالی تولید می‌شود.اما ساخت قازان‌ها تنها به کارگاه اقای خرمالی خلاصه نمی‌شود چراکه این کارآفرین زنجیره‌ای از تولید قازان را در روستایش راه اندازی کرده است.



حلقه نخست این زنجیره کارگاه خود اقای خرمالی است که ۱۰ نفر به صورت مستقیم در آن کار می‌کنند و قابلمه‌های قازان درون آن آماده می‌شود، حلقه دوم این زنجیره را جوانان روستا با جمع آوری ضایعات با کیفیت آلومینیومی تشکیل می‌دهند.

حلقه بعدی این زنجیره از کارگاه آقای گُل چشمه عبور می‌کند، جایی که روزانه ۵۰۰ درب قازان برای تولیدات ۱۰ الی ۱۵ کارگاه قازان سازی ساخته می‌شود.

تعدادی از جوانان روستا بخشی از منازلشان را تبدیل به کارگاه کرده اند و درون قازان‌ها را به نقش و نگاری مزین می‌کنند.

فروش این محصولات هم به صورت مستقیم و هم از طریق واسطه‌ها انجام می‌شود.

رونق استفاده از قازان‌ها به قدری افزایش پیدا کرده که در گنبد کاووس تعدادی از فروشندگان در منطقه‌ای متمرکز شده اند و بازار قازان فروشان را راه اندازی کرده اند.

خبر رونق گرفتن تولید قازان در روستای کاکا جوانان جویای کار روستای همسایه را هم تشویق به این کار کرد.

یاشار نظری یکی از تولید کنندگان قازان در روستای قورچای گنبدکاووس است، می‌گوید چندین سال پیش برای پیدا کردن کار قصد مهاجرت به یک شهر دیگر را داشت، اما به پیشنهاد یکی از دوستانش کارگاه ساخت قازان را در گوشه‌ای از خانه اش دایر می‌کند و حالا علاوه بر اینکه خودش به درآمدزایی رسیده است برای ۴ نفر دیگر هم ایجاد اشتغال کرده است.

نظری می‌گوید: پیدا کردن شغل کار سختی نیست فقط باید با چشم بازتری به ظرفیت‌های اطراف محل زندگی مان نگاه کنیم و اشتغالزایی را مختص به شهر‌ها واستان‌های دیگر ندانیم.

با رونق استفاده از قازان کارگاه‌های تولید کننده این نوع قابلمه در استان گلستان رو به افزایش است.

حلیمه خوجه یکی از بانوان ترکمن در رابطه با کیفیت این قابلمه‌ها می‌گوید: یکی از دلایل پر طرفدار بودن این قابلمه‌ها این است که گرما به خوبی و به شکل یکنواخت به همه قسمت‌های آن می‌رسد و غذا‌هایی مانند برنج در آن به خوبی دم می‌کشد.

حالا علاوه بر ترکمن‌ها سایر اقوام گلستانی هم از این قابلمه‌ها استقبال کرده اند حتی آوازه این قازان‌ها به شهر‌های خراسان شمالی هم رسیده و مغازه دارانی از آشخانه تا مشهد اقدام به فروش این محصول می‌کنند.

بهره گیری از ظرفیت ها، آداب و رسوم و سنت‌های اطرافمان برای ایجاد اشتغال؛ نه تنها به چرخ تولید رونق می‌بخشد بلکه موجب زنده نگه داشتن آیین و رسوم به جای مانده از گذشته هم می‌شود.


گزارش از مونا محمد قاسمی

انتهای پیام/ق

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: قازان کارآفرینی قابلمه ها قازان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۰۶۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیمی از حوادث فوتی کار در کارگاه های ساختمانی است

ایسنا/گیلان مدیرکل تعاون گیلان، نیمی از حوادث ناشی از کار را مربوط به حوزه ساختمان دانست و ادامه داد: حدود نیمی از فوتی های ناشی از کار نیز در کارگاه های ساختمانی رخ می دهد.

سیاوش آقاجانی امروز، ۱۳ اردیبهشت ماه در نشست تخصصی ایمنی کار، سرمایه گذاری در بخش ایمنی را خدمت رسانی به جامعه کار و تولید دانست و اظهار کرد: فعالان حوزه ایمنی به جهش تولید کمک می کنند.

وی با اشاره به برگزاری چهار همایش ایمنی کار در سال گذشته، افزود: امروز نخستین همایش ایمنی کار سال ۱۴۰۳ را با همت و مشارکت بخش دولتی و خصوصی برگزار می‌کنیم.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان با تاکید بر لزوم آسیب شناسی حوادث در کارگاه های ساختمانی، پویایی ریسک، ایمنی در صنایع فلزی و کاربرد هوش مصنوعی در ایمنی کار به عنوان مسائل مبتلابه عصر حاضر، تصریح کرد: نیازمند به روز شدن در ایمنی کار هستیم.

آقاجانی با اشاره به آثار مثبت همراهی جامعه کارگری و کارفرمایی به ویژه در بخش صیانت از نیروی کار و ایمنی، خاطرنشان کرد: شاهد پیشرفت های جدی در تولید و اشتغال و ایمنی خواهیم بود.

وی با بیان اینکه از همه حلقه های موثر در ایمنی شامل آموزش، نظارت، مسئولان ایمنی و برخورد قانونی استفاده خواهیم کرد، گفت: از پای کار بودن تشکلات مرتبط با ایمنی در استان قدردانی می کنیم.

مدیرکل تعاون گیلان برخورد با کارفرمایان متخلف به ویژه در کارگاه های پر خطر را در کنار بازرسی و نظارت و آموزش، یک امر لازم دانست و بیان کرد: اگر ایمنی کار رعایت نشود، اولین آسیب برای تولیدکننده است و لذا نیازمند تبیین و نشر فرهنگ ایمنی کار در میان تولیدکنندگان نیز هستیم، زیرا صیانت از نیروی کار، صیانت از تولید را به دنبال دارد.

آقاجانی نیمی از حوادث ناشی از کار را مربوط به حوزه ساختمان دانست و ادامه داد: حدود نیمی از فوتی های ناشی از کار نیز در کارگاه های ساختمانی رخ می دهد و لذا تمرکز اول بازرسان کار براساس ارزیابی ریسک، در حوزه ساختمان بوده است که این از سیاست های اداره کل بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز می باشد.

وی با بیان اینکه نظارت بر کارگاه های ساختمانی توسط بازرس ویژه و تخصصی انجام می شود تا حوادث را کاهش دهیم، گفت: بیشترین آمار برخورد با کارفرمایان متخلف در کارگاه های پرخطر مربوط به کارگاه های ساختمانی است؛ در واقع هم کمیت و هم شدت حوادث در کارگاه ساختمانی بالاست و این یعنی کارگاه های ساختمانی دارای بالاترین ریسک حوادث هستند.

مدیرکل تعاون گیلان اتصال حلقه های حوزه ایمنی را با حلقه ضمانت اجرایی عملی دانست و متذکر شد: در کنار آموزش و نظارت، از ابزارهای قانونی استفاده خواهیم کرد تا شاهد کاهش بیشتر حوادث ناشی از کار به ویژه در کارگاه های ساختمانی باشیم.

وی با بیان اینکه طبق قانون کار، هزینه های ایمنی در کارگاه های ساختمانی قبل از آغاز کار باید محاسبه شود، افزود: نیازمند صدور دستورالعمل ها و ایجاد فرایندهای کاری در دستگاه های متولی حوزه صنعت ساختمان و نظام مهندسی برای ایمنی هستیم. همچنین باید به طرف صنعتی سازی برویم، زیرا با صنعت ساختمان سازی سنتی و نا ایمن مواجه هستیم، اما صنعتی سازی می تواند حوادث را کاهش دهد.

آقاجانی صنعتی سازی را موجب افزایش سرعت کار و کاهش حوادث دانست و تصریح کرد: باید سواد ایمنی در کارگاه ها ارتقا پیدا کند و کارفرمایان با زبان ارزیابی و مدیریت ریسک آشنا شوند.

وی همچنین به کمبود فارغ التحصیلان ایمنی و درآمدهای غیر متناسب آنها اشاره کرد و گفت: موضوع ایمنی و سلامت فقط مادی نیست و حفظ جان انسان ها جنبه معنوی نیز دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برپایی نمایشگاه کارآفرینی و صنایع‌دستی در دانشگاه آزاد کهنوج
  • برگزاری کارگاه آموزشی مهدویت در لرستان
  • رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی
  • ۴ حوزه فناوری مهم برای ترویج کارآفرینی و دانش بنیان در میان دانشجویان
  • نیمی از حوادث فوتی کار در کارگاه های ساختمانی است
  • آموزش گلاب گیری + فیلم
  • نفخ لوبیاها را چطور بگیریم ؟ ؛ طرز تهیه خوراک لوبیا | این غذا سرشار از آنتی اکسیدان است | فوت و فن خوشمزه‌تر شدن این غذای سالم و خانگی
  • ۱۸ هزار و ۹۱۵ کارگاه فعال در لرستان وجود دارد
  • کاهش ۲۳ درصدی حوادث کار در کرمانشاه
  • گزارش کارگر و کارگاه نمونه استان همدان